Іспанська поліція знайшла у двох будинках сотні археологічних артефактів і кісток

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

В Іспанії, у провінції Аліканте у двох житлових будинках поліція знайшла сотні археологічних артефактів, а також фрагменти кісток віком до 5000 років.

Про це повідомляє The Guardian.

Розслідування розпочалося у листопаді після того, як поліції повідомили про будинок у невеликому селі Гата-де-Горгос, в якому нібито знаходилися останки стародавніх скелетів. Рейд підтвердив знахідку. Поліція знайшла фрагменти кісток, вік яких, на думку місцевого археолога, становить від 4000 до 5000 років.

Підозрюваний одразу почав співпрацювати з поліцією і вказав на інший будинок у сусідньому місті Денія. Усередині поліція виявила 350 археологічних артефактів — від млинів бронзової доби до частин римського ткацького верстата та фінікійських амфор, а також близько 200 фрагментів кісток.

Вилучені предмети також включали понад тисячу невеликих плиток, які, ймовірно, належать до давньоримської мозаїки, кілька римських мазей, а також залізну гранату XVIII століття і гарматні ядра.

Знахідку назвали однією з найбільших незаконних приватних колекцій у провінції Аліканте. Житель будинку повідомив поліції, що він успадкував предмети після смерті родича. «Однак у нього не було жодних документів, які б підтверджували володіння предметами, і він нічого не зробив для їхньої легалізації», — зазначили в поліції.

Поліція також виявила кілька блокнотів з рукописними нотатками, які написав той самий родич. У нотатках вказане точне місце, де знайшли предмети. Ця інформація може допомогти фахівцям у датуванні та оцінці обʼєктів, а також пролити світло на раніше невідомі археологічні памʼятки. На час слідства предмети зберігаються в Археологічному музеї Денії.