Науковці зʼясували, що пінгвіни можуть мати певний ступінь самоусвідомлення

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Індійські науковці виявили, що деякі види диких пінгвінів можуть мати певний ступінь самоусвідомлення.

Про це пише Phys.org.

Попередні дослідження показали, що самоусвідомлення рідко зустрічається у тваринному світі — до цього часу його виявили лише у кількох ссавців, деяких птахів і деяких риб. Крім того, перевірка його наявності у тварин вимагає певних зусиль.

Більшість дослідників, які шукали такі прояви, використовували так званий дзеркальний тест. У ньому піддослідні тварини бачать себе в дзеркалі, поки дослідники вивчають їхні реакції.

Самоусвідомлення, як правило, передбачає, що тварини помічають щось про себе, що також є у їхньому відображенні, наприклад, торкаються червоної плями на власному обличчі, яку вони можуть побачити лише в дзеркалі.

Прабір Гош Дастідар, Азізуддін Хан і Анінда Сінха вирушили на острів Свеннер у частині східної Антарктиди, щоб спостерігати за поведінкою пінгвінів Аделі і зʼясувати, чи мають вони самоусвідомлення.

Дослідники провели чотири експерименти. У першому вони просто поставили кілька дзеркал на землю поблизу пінгвінів і спостерігали, як випадкові пінгвіни дивляться у них. Другий передбачав будівництво картонного загону навколо пінгвінів, який спрямовував їх до дзеркал. Під час третього вчені розміщували маленькі наклейки у вигляді пінгвінів на дзеркалах. А під час останнього тесту дослідники вдягали на пінгвінів нагрудники і ставили їх перед дзеркалом.

Дослідники не знайшли відповіді в першому експерименті, який насправді був відкриттям: багато тварин не проходять такий тест, коли вважають, що істота, яку вони бачать у дзеркалі, це щось інше, і реагують відповідно. У другому експерименті пінгвіни рухалися так, що можна було припустити, що вони досліджують себе.

Пінгвіни також хвилювалися, дивлячись на дзеркала з наклейками, і активно намагалися їх зняти. Але зовсім не реагували на те, що вони носять маленький нагрудник.