Президент підписав закон про медіа. Це одна з вимог ЄС для початку перемовин про вступ

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про медіа».

Про це зазначається в картці документу на сайті Верховної Ради України.

Документ визначає правові засади діяльності в Україні суб’єктів у сфері медіа, а також засади державного управління, регулювання та нагляду в цій сфері.

Згідно із законом, канал «Рада» стає державним, він має транслювати засідання парламенту, а під час воєнного стану й обмеження прямих трансляцій канал викладатиме записи пленарного засідання в день його проведення.

Ухвалення цього закону є однією з вимог Євросоюзу для початку перемовин про вступ України в ЄС.

Закон передбачає регуляцію онлайн-ЗМІ, діяльність блогерів і різних вебплатформ. Окремий розділ закону присвячений мовленню громад (community media) — третьому сектору мовлення, що існує в Європі паралельно із суспільним і комерційним. Також документ передбачає розширити повноваження регулятора — Нацради з питань телебачення та радіомовлення. Документ має узгодити українське законодавство з вимогами Аудіовізуальної директиви ЄС.

Низка медійних організацій, видань і блогерів заявляли, що закон порушує право на свободу слова. Положення закону передбачає можливість скасувати реєстрацію медіа через порушення або недопущення Нацради до перевірки. Також медійники заявили, що законопроєкт надає право Нацраді, правоохоронним і фіскальним органам перевіряти всю діяльність медіа, зокрема фінансову. Закон, на їхню думку, може наділити органи влади повноваженнями щодо «встановлення правди».