Шмигаль: В Україні розгортають мініелектростанції

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

В Україні почали розгортати мережу газотурбінних та газопоршневих мініелектростанцій.

Про це в інтервʼю Інтерфакс-Україна повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

«Газотурбінні та газопоршневі мініелектростанції — це ще один шлях. У нас є такі станції українського виробництва. Ба більше, вони вже встановлені, зараз відновлюють їх роботу», — сказав Шмигаль.

Він додав, що нові мініелектростанції встановлюють одразу після виготовлення. «Це дуже хороший кейс. Хоча виробництво електроенергії на них коштує дорого, але вони хороші тим, що дуже швидко піднімаються — до 3 хвилин», — наголосив премʼєр.

Він поясний, що атомний блок, для порівняння, виходить на робочу потужність три доби, а гаситься півтора місяця, для підняття ж теплового блоку з холодного стану треба від 8 до 12 годин, а з гарячого стану від 30 хвилин до 1,5 години.

Шмигаль додав, що газотурбінні та газопоршневі електростанції мають невеликі блоки та не потребують особливого людського втручання й обслуговування. Одна електростанція в середньому розрахована на 50 МВт, але якщо їх поставити 20 штук в ряд, вийде 1 000 МВт, а це, за його словами, потужність одного атомного блока.

Премʼєр-міністр наголосив, що мініелектростанції можна буде використовувати у великих містах для забезпечення водою і теплом, а також для енергетичної безпеки атомної генерації.

«Коли при блекауті розвалюється мережа, розбалансовується і все виключається, то, щоб підняти атомний блок, потрібно 100—150 МВт для старту його роботи. На генераторах такої потужності не добʼєшся», — пояснив Шмигаль.

  • Міністр енергетики Герман Галущенко повідомив, що українську енергосистему можна відремонтувати до літа, щоб відключення світла припинилися. Але за умови, що не буде нових обстрілів.
  • Удари росіян по енергетичній інфраструктурі України призводять до погіршення прогнозів падіння ВВП у 2022 році. Вони також сповільнять його відновлення у 2023 році.
  • Російські війська систематично бʼють по обʼєктах критичної інфраструктури України. Наразі серйозно пошкоджено приблизно 40% енергетичної інфраструктури. У звʼязку з цим проводяться періодичні відключення електроенергії.