Військово-морські сили Шрі-Ланки врятували понад 100 біженців, які дрейфували в Індійському океані

Автор:
Анна Холоднова
Дата:
Військово-морські сили Шрі-Ланки врятували понад 100 біженців, які дрейфували в Індійському океані

Скриншот / Reuters

Військово-морські сили Шрі-Ланки врятували 104 біженців рохінджа, які дрейфували біля північного узбережжя острова в Індійському океані.

Про це пише Reuters.

Багато рохінджа щороку ризикують своїм життям, намагаючись дістатися до Малайзії та Індонезії на хитких човнах. Їхня кількість зросла після погіршення умов у таборах для біженців і минулорічного військового перевороту в Мʼянмі.

Військово-морські сили Шрі-Ланки вперше виявили човен, коли він перебував за 3,5 морських милі від берега. Ввечері 18 грудня розпочалася пошуково-рятувальна операція, і судно відбуксирували до гавані, повідомив речник ВМС Гаян Вікрамасурія. Біженців передали поліції.

За даними ВМС Шрі-Ланки, на борту невеликого траулера, який, ймовірно, прямував з Мʼянми до Індонезії, були 104 громадяни Мʼянми. У судна виникла проблема з двигуном.

Серед врятованих було 39 жінок і 23 неповнолітні дитини. Трьох біженців — 80-річного чоловіка, одну жінку та двох її дітей госпіталізували до лікарні.

  • Рохінджа — етнічна група, одна з національних меншин Мʼянми. Близько мільйона рохінджа живуть у штаті Ракхайн на західному узбережжі країни по сусідству з Бангладеш. Рохінджа сповідують переважно іслам, тоді як 90% населення Мʼянми — буддисти.
  • Через це у Мʼянмі їх вважають нелегальними мігрантами і постійно дискримінують. А в 2017 році військові почали жорсткі репресії проти рохінджа після того, як ті кілька разів напали на поліцейські пости. Під час заворушень загинули тисячі людей, а сотні тисяч були змушені тікати з Мʼянми. В ООН ті події називають справжньою етнічною чисткою та геноцидом, а уряд Мʼянми отримав звинувачення у злочинах проти людяності.