Путін як убивця «русского міра» та історія українського опору для американців. Провідні медіа світу про війну 17 грудня

Автор:
Антон Семиженко
Дата:

«Бабель»

Путін завдав такої шкоди «русскому міру», що виявився найкращим «агентом американських імперіалістів». Про це на основі спостережень за змінами в українському суспільстві в колонці для The Guardian пише журналіст видання Тімоті Ґартон Еш. Перебуваючи у Львові, він поговорив з внутрішніми переселенцями з різних регіонів — зокрема із тими, хто до 24 лютого спілкувалися російською. Тепер більшість із них перейшли на українську, а решта — навіть якщо є етнічними росіянами — так чи інакше обривають звʼязки з російською культурою. Із цієї ситуації немає вороття, до того ж теперішня тактика російської війни, що скерована переважно проти цивільних, однаково посилює неприйняття росії в усіх регіонах України. Як і в більшості інших країн континенту. Еш цитує напис на банері у Грузії — країні, у якої та ж росія забрала 20% території. Восени туди втекли від мобілізації сотні тисяч громадян рф. «Путін убиває українців, а ви їсте тут хачапурі» — ідеться на плакаті. А в Казахстані чистою російською місцевий телеведучий Арман Шураєв відверто принизив російського посла Олексія Бородавкіна: «Усе, чого ви досягли своїми дурними діями, — це русофобії. Якщо рф вторгнеться в Казахстан, увесь місцевий степ буде встелений трупами ваших солдатів. Ви ідіоти. Канібали, що їдять самі себе». І всі багаторічні вкладення в так звані Будинки російського світу, які кремль відкривав у різних країнах, де волів мати вплив, виявились позбавлені сенсу. Еш пояснює британцям те, що відбулося, на прикладі близької для них історії. Те, що зараз робить путін, — це якби Британія зараз висадила війська в Індії та повідомила, що тепер вона повертає собі контроль над півостровом, а індійська держава стає по суті її васалом. «Так, звичайно, Британія не росія, тобто не бідна та не авторитарна. Але навряд чи після цього до British Council (міжнародної мережі закладів, у яких вивчають англійську мову і популяризують британську культуру) було б хороше ставлення», — пише він. Як результат вплив росії стрімко зменшується, про її репутацію годі й казати. Тож путін, на думку колумніста, увійде в історію не лише як той, хто невдало спробував реставрувати російську імперію, але й як той, хто завдав нищівного удару «русскому міру».

На сайті американського суспільного мовника NPR вийшов розлогий матеріал про те, що боротьба України з росією триває вже щонайменше сторіччя. Журналісти медіа поспілкувались для статті з істориком Володимиром Вʼятровичем і зробили екскурсію Києвом, насамперед тими його місцями, які стали знаковими для епохи Української Народної Республіки. Зокрема, NPR побувало в Будинку вчителя, де в 1918-му проголосили незалежність України. Зараз будівлю пошкоджено — як і тоді, коли місце засідань Центральної Ради постраждало від російських обстрілів. Як і тоді, переконані працівники Будинку вчителя, усе вдасться відновити. Також у матеріалі згадано про Голодомор та сталінські репресії 1930-х, про кампанії з русифікації та винищення тих, хто бачив в Україні незалежну державу. «Те, як росія поводилася з Україною у ХХ столітті, пояснює затятість, з якою Україна бореться проти кремля в теперішній війні, — підсумовує видання. — При тому, що росія, за словами Володимира Зеленського, патологічно не бажає відпустити Київ». Цього разу бойові дії пішли інакше, ніж у 1918 році. І шансів, що українці переможуть у цьому протистоянні, тепер більше. «Ми більш обʼєднані, більш мобілізовані та більше готові воювати, ніж у 1918-му», — пояснює Вʼятрович.

Щодня без вихідних ми шукаємо найцікавіші матеріали про війну та розповідаємо про них. Ваша підтримка надихає нас робити це й далі. Допомогти «Бабелю»: 🔸 у гривні🔸 у криптовалюті🔸 Patreon🔸 PayPal: [email protected]