Нова Зеландія першою у світі заборонила куріння для наступного покоління

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Нова Зеландія першою у світі ухвалила закон, який забороняє куріння для наступного покоління. Відтепер у країні не продаватимуть тютюн людям, які народилися 1 січня 2009 року і пізніше.

Про це повідомляє The Guardian.

Цей закон супроводжується низкою інших заходів, які мають зробити куріння менш доступним: ідеться про різке скорочення дозволеної кількості нікотину в тютюнових виробах та їх продаж лише через спеціалізовані тютюнові магазини, а не в магазинах на розі та в супермаркетах.

Наприклад, кількість магазинів, яким дозволено продавати сигарети, скоротиться вдесятеро — із 6 000 до 600 по всій країні.

Парламент ухвалив закон у третьому читанні, далі документ має пройти остаточне читання. Імовірність його повного ухвалення вкрай висока, оскільки закон підтримують найбільші фракції (лейбористи, «зелені» та маорі). Цей закон стає черговим кроком до повної заборони куріння у країні, яке планують реалізувати у 2025 році.

Країна також збільшила фінансування медичних послуг і кампаній та розгорнула послуги з відмови від куріння спеціально для громад маорі та мешканців тихоокеанських островів.

Дані, опубліковані в листопаді, показували, що кількість людей, які щоденно курять, впала до 8% з 9,4% 2021 року, що є найнижчим показником з моменту початку реєстрації. Однак зростає кількість людей, які щоденно курять вейп: 8,3% дорослих проти 6,2% минулого року (законів, які обмежують продаж вейпів у країні поки немає).