Президент Франції вважає, що Заходу треба обміркувати вимоги росії щодо гарантій безпеки

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Союзникам по НАТО необхідно подумати про те, які гарантії безпеки вони можуть дати росії, якщо та погодиться повернутися за стіл переговорів з Україною і припинити війну.

Про це заявив президент Франції Еммануель Макрон в інтерв’ю телеканалу TF1, пише Reuters.

За його словами, цю тему він порушував у розмові з президентом США Джо Байденом, коли говорив про нову архітектуру безпеки в Європі після завершення війни.

«Ця тема буде частиною факторів миру, і тому ми також повинні підготуватися до неї: що ми готові зробити, як ми захистимо наших союзників і держави-члени НАТО, даючи при цьому гарантії власної безпеки росії того дня, коли вона повернеться за стіл переговорів», — заявив президент Франції.

Він нагадав, що цю тезу російська влада просувала перед вторгненням і неодноразово закликала до нерозширення НАТО.

При цьому Макрон заявив, що наразі для Франції і союзників головне завдання — допомогти Україні вистояти, у тому числі «захистити українські електростанції» та «підготуватися до того дня, коли всі повернуться до переговорів». За словами Макрона, Франція продовжить постачати озброєння Україні.

  • Напередодні Байден заявив, що США відкриті до переговорів, але зазначив, що буде говорити з путіним тільки в тому випадку, якщо рф продемонструє зацікавленість у припиненні війни. Україна заявляє, що переговори можливі лише за умови, що росія виведе свої війська з усіх українських територій, включно з Кримом.