Мер Федоров: У Мелітополі росіяни почали зупиняти жителів на вулицях і перевіряти їхні соцмережі

Автори:
Марія Жартовська, Олексій Ярмоленко
Дата:
Мер Федоров: У Мелітополі росіяни почали зупиняти жителів на вулицях і перевіряти їхні соцмережі

Getty Images / «Бабель»

Російські військові в Мелітополі почали зупиняти людей на вулицях і перевіряти їхні соцмережі. Так вони хочуть створити в місті інформаційну блокаду, щоб місцеві не отримували новини з неокупованої України.

Про це в інтервʼю YouTube-проєкту «Бабеля» «ТА.ЗА.ШО» розповів мер міста Іван Федоров.

«Вони видали якийсь там наказ і після його видачі вони надали собі право: якщо людина йде по вулиці, вони можуть просто її зупинити та попросити показати вміст телефону. І якщо вони там знаходять український контент у месенджерах або ще десь, то це для них є підставою для штрафу або щоб забрати людину просто в полон. І ми бачимо тенденцію відписки від українських Telegram-каналів і груп, люди просто налякані, тому що у них можуть перевірити телефон і будуть карати за те, що вони просто читають цей контент», — пояснив він.

За його словами, єдиною можливістю зараз для жителів Мелітополя отримувати достовірну інформацію — це звʼязок із людьми на неокупованій території.

Федоров розповів, що росіяни поширюють серед місцевих інформацію про те, що росія прийшла назавжди, що в Україні сидять нацисти, що найближчим часом росіяни захоплять Запоріжжя та Дніпро, а Зеленський нібито здасться.

«Їхня мета — створити вакуум, щоб жодна інформація, якої вони не хочуть, не надавалася, і вони сьогодні намагаються це зробити. І як тільки вони це зроблять, то будуть надавати тільки пропаганду», — підкреслив Федоров.

  • Мелітополь перебуває під контролем військ рф від 25 лютого. За словами мера Федорова, понад 700 жителів міста стали жертвами викрадень, при цьому окупанти не звертають уваги ані на вік, ані на стать, ані на професію людей.