GeoConfirmed: У Севастополі безпілотники вразили російський флагман «Адмірал Макаров»

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Волонтерська група GeoConfirmed проаналізувала вибухи, які 29 жовтня пролунали в бухті окупованого Севастополя, і заявили, що безпілотники вразили щонайменше три кораблі Чорноморського флоту рф.

Цю інформацію вони отримали, аналізуючи візуальний контент, який зафіксували камери спостереження в бухті та водні безпілотники — під час удару вони були в гавані та відкритому морі біля Севастополя.

На одному з відео зафіксовано атаки на фрегат класу «Адмірал Григорович», якому в Чорноморському флоті рф відповідає лише корабель «Адмірал Макаров» (саме з його борту росія неодноразово запускала крилаті ракети «Калібр» по території України).

«Зйомка перервалася, коли, імовірно, безпілотник вдарився об судно і вибухнув», — йдеться в повідомленні розслідувачів.

Також на відео є судно-тральщик «Іван Голубєц», у яке також, ймовірно, врізався безпілотник. За даними міноборони росії, цей корабель отримав «незначні» пошкодження.

«USV дійсно був у гавані між кораблями, шукаючи свою ціль. На підставі кадрів можна зробити висновок, що він був поблизу щонайменше чотирьох кораблів і для атаки на ціль практично виконав розворот», — зазначають розслідувачі.

Вони припускають, що шість надводних безпілотників прорвали оборону Севастопольської гавані та вразили щонайменше три кораблі. Водночас, ймовірно, два таких безпілотники були знищені російськими силами.

  • 29 жовтня окупанти заявили, що кораблі Чорноморського флоту в Криму зранку «відбили атаку безпілотників». Місцеві жителі повідомили про вибухи в районі Севастополя. Згодом міноборони рф заявило, що українські військові атакували Севастополь наземними та морськими безпілотниками. Ушкодження отримав тральщик «Іван Голубєц».
  • Оперативне командування «Південь» не має інформації про атаки на кораблі в Севастопольській бухті. Там припускають, що причиною вибухів могли стати запуски загарбниками ракет ППО.
  • У міноборони рф після цього заявили про теракт, що його нібито здійснили бійці 73 спеццентру морських операцій, яких тренували представники підрозділу ВМС Великої Британії. Цих же представників Британії російське відомство звинуватило в організації вибухів на газопроводах «Північний потік» і «Північний потік — 2».