Німеччина представила план легалізації канабісу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Уряд Німеччини погодив і оприлюднив план легалізації марихуани. Дорослі жителі країни зможуть легально використовувати канабіс не лише з медичною, а й з рекреаційною метою — очікується, що з 2024 року.

Про це повідомляє DW.

Також законним стане придбання та зберігання від 20 до 30 грамів рекреаційного канабісу. Придбати марихуану можна буде в аптеках з відповідними ліцензіями. Крім цього, одна людина зможе вирощувати вдома до трьох кущів канабісу.

Уряд також запровадить спеціальний податок на споживання та розробить програми запобігання зловживанню канабісом.

Далі Німеччина подасть цей документ до Європейської комісії для попередньої оцінки та підготує законопроєкт лише після того, як Комісія схвалить план.

Легалізація канабісу може принести Німеччині щорічні податкові надходження та заощадити близько €4,7 млрд, а також створити 27 тисяч нових робочих місць. Минулого року в Німеччині канабіс вживали близько 4 мільйонів людей, кожен четвертий — віком від 18 до 24 років.

  • У грудні 2021 року Мальта першою в ЄС легалізувала канабіс для особистого використання. Повнолітні на Мальті матимуть змогу зберігати до 7 грамів марихуани, а також вирощувати до чотирьох кущів рослини. Водночас куріння канабісу у громадських місцях лишатиметься незаконним, також його не можна буде курити на очах у неповнолітніх. За це передбачені штрафи у €300—500.
  • У Люксембурзі дозволили вирощувати до чотирьох кущів канабісу на родину для рекреаційного використання. Наразі головна мета уряду — врегулювати вживання канабісу та його вирощування «у власних стінах».
  • Марихуана наразі повністю легалізована у двох країнах: Канаді та Уругваї. У США легалізація існує в окремих штатах, однак на федеральному рівні поки не встановлена.