Молдова вирішила закупити системи ППО — після того, як російські ракети перетнули її повітряний простір

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Молдова планує придбати системи протиповітряної оборони — після того, як 10 жовтня під час масованого обстрілу України російські ракети перетнули повітряний простір Молдови.

Про це заявив на пресконференції 18 жовтня речник парламенту Ігор Гросу.

«Ми ще раз зрозуміли, що маємо вкладати в наші системи оборони. Остання заява міністра оборони говорить про те, що росія, на жаль, не поспішає визнавати цей факт [порушення повітряного простору Молдови]. Нас це не дивує. Це тільки підкріплює наше рішення шукати можливості для того, щоб ми не тільки могли відслідковувати ракети та літальні апарати, що порушують наш повітряний простір, але й могли залучити системи, які запобігають таким спробам», — сказав Гросу.

На запитання, скільки грошей потрібно Молдові на купівлю систем ППО, Гросу відповів, що оцінкою видатків мають займатимуться представники Міноборони.

Перед цим міністр оборони Молдови Анатолій Носатий розповів, що росія досі не визнала, що три російські ракети порушили повітряний простір Молдови. «Ми не отримали офіційного пояснення. Виходячи з обговорень з колегами з МВС і розмов, які я провів з військовим аташе, російська сторона зайняла оборонну позицію і вимагає від нас більше деталей, замість того, щоб визнати те, що сталося. Ми не отримали підтвердження того, що повітряний простір Молдови справді був порушений», — сказав Носатий.