Білий дім: Саудівська Аравія свідомо підігрує росії, коригуючи видобуток нафти

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Представник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі заявив, що Саудівська Аравія знала, що різке скорочення видобутку нафти збільшить доходи росії й послабить тиск санкцій, однак свідомо пішла на цей крок, попри обʼєднані зусилля світової спільноти у намаганні зупинити агресію росії проти України.

Про це пишуть CNBC і Anadolu.

За його словами, Ер-Ріяд повідомляв Вашингтон про скорочення видобутку. Саудити заявили, що такий крок має виключно «економічний характер», і прохання адміністрації Байдена відтермінувати на місяць це рішення матиме негативні наслідки для ринку, оскільки Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) начебто прийняла виважене рішення, засноване на аналізі балансу попиту і пропозиції.

Кірбі заявив, що США представили Саудівській Аравії аналіз, аби показати, що немає ринкових підстав для скорочення цільових показників видобутку. Він також підкреслив, що інші країни ОПЕК «повідомили приватно, що вони також не згодні з рішенням Саудівської Аравії і росії, але почуваються змушеними підтримати Саудівську Аравію».

Сполучені Штати наразі переглядають свої відносини із Саудівською Аравією та шукають ознаки змови з рф.

  • Минулого тижня ОПЕК, а також групи її союзників на чолі з росією у форматі ОПЕК+ погодилися скоротити видобуток нафти на 2 мільйони барелів на день з листопада до кінця 2023 року, що є найбільшим скороченням квот з квітня 2020 року. За даними ЗМІ, ініціатором угоди була росія, а Саудівська Аравія її підтримала. США просили саудитів відтермінувати це рішення.