США звинувачують російського мільярдера Олега Дерипаску в порушенні санкцій

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Міністерство юстиції США 29 вересня висунуло звинувачення проти російського мільярдера Олега Дерипаски в ухилянні від санкцій, запроваджених після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Про це пише Reuters.

Обвинувачення стосуються самого Олега Дерипаски та трьох повʼязаних із ним жінок — Катерини Вороніної, Наталії Бардакової та Ольги Шрікі. У Мінʼюсті США стверджують, що олігарх найняв одну з жінок для покупки каліфорнійської музичної студії від його імені. Іншу жінку він намагався відправити у США, щоб та народила дітей від нього.

За даними слідства, у 2019 році Шрікі організувала для Дерипаски продаж музичної студії в Бербанку, штат Каліфорнія, на суму $3,1 мільйона. А у 2020 році Шрікі разом із Бардаковою організували поїздку Вороніної до Сполучених Штатів для народження дитини Дерипаски.

Дерипаску, Шрікі та Бардакову звинуватили в порушенні санкцій. Шрікі також звинуватили у знищенні доказів, а Бардакову та Вороніну — у подачі неправдивих свідчень американським слідчим.

«У звʼязку з несправедливим і неспровокованим вторгненням росії в Україну я пообіцяв американському народу, що Міністерство юстиції працюватиме над тим, щоб притягнути до відповідальності тих, хто порушує наші закони та загрожує нашій національній безпеці. Сьогоднішні звинувачення демонструють, що ми дотримуємося цієї обіцянки», — заявив генеральний прокурор США Меррік Гарленд.

  • Олег Дерипаска опинився в списку росіян, проти яких у квітні 2018 року Мінфін США заспровадив санкції. Під їхню дію потрапили також підконтрольні бізнесменові компанії, зокрема Rusal — єдиний виробник первинного алюмінію в рф. Санкції передбачають заморожування активів у США, а також заборону для американських громадян укладати угоди з цими компаніями.
  • У жовтні влада США заморозила активи Дерипаски. Ішлося про маєтки у Вашингтоні та Нью-Йорку.
  • У грудні 2018 року Міністерство фінансів США оголосило Конгресу, що вирішило зняти санкції з компаній Дерипаски En+, UC Rusal і ВАТ «ЕвроСибЭнерго».
  • Після цього проти Дерипаски у США порушили кримінальну справу про відмивання грошей та «погрози життю конкурентів».