Парламент Латвії вирішив протягом трьох років повністю перевести всю освіту на латвійську мову

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Сейм Латвії остаточно ухвалив закон про перехід всієї системи освіти на латвійську мову. Цей процес триватиме три роки.

Про це пише Delfi.

За документ проголосували 63 депутати, 16 були проти, а двоє утримались. Планується, що з 2025/2026 навчального року вся система освіти в країні буде латвійською мовою.

Дитячі садки будуть зобовʼязані повністю перейти на латвійську з 1 вересня 2023 року. У школах цей процес розтягнеться на три роки: щороку три класи переходитимуть на латвійську мову.

У законі також прописано, що дітям, яким буде складно перейти одразу на латвійську, вчителі надаватимуть індивідуальні консультації. Крім цього, навіть в тих школах, в яких навчаються національні меншини, такі предмети як «рідна мова», «рідна література» та інші, повʼязані з вивченням рідної культури, стануть факультативними, тобто необовʼязковими.

  • 22 вересня Сейм Латвії змінив порядок продовження дозволів на тимчасове проживання для громадян росії та білорусі. Нові правила почнуть діяти з 1 вересня 2023 року. Поправки призупиняють можливість продовжити тимчасову посвідку для громадян росії та білорусі, які отримали дозвіл на проживання у країні на підставі зроблених інвестицій або придбавши нерухомість у Латвії. Громадяни росії також не зможуть отримати дистанційну візу.