Науковці звітували, що апарат NASA успішно виробляє кисень на Марсі

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Дослідники повідомили, що експеримент з виробництва кисню на Марсі під назвою Moxie, який розпочали в лютому 2021 року, є успішним. Науковцям вдалося генерувати 6 грамів кисню на годину — приблизно стільки виробляє невеличке дерево на Землі.

Про це пише The Guardian.

Прилад Moxie відправився на поверхню Марсу в рамках місії марсохода NASA Perseverance. Дослідники припускають, що його збільшену версію можна відправити на Марс, щоб безперервно виробляти кисень для людей, які згодом прилетять на Червону планету.

У дослідженні зазначають, що до кінця 2021 року Moxie зміг виробляти кисень під час семи серій експериментів у різних атмосферних умовах — удень і вночі, а також в різні марсіанські сезони. Під час кожного циклу він досяг своєї мети — виробляти 6 грамів кисню на годину.

«Це перша демонстрація фактичного використання ресурсів на поверхні іншого планетарного тіла та їх хімічного перетворення на щось, що було б корисно для людської місії», — сказав заступник головного дослідника Moxie, професор кафедри аеронавтики та астронавтики Массачусетського технологічного інституту Джеффрі Хоффман.

Поточну версію приладу зробили невеликою, щоб апарат міг поміститися у марсохід Perseverance. Зараз він може працювати недовго. Повномасштабний кисневий завод передбачає більші апарати, які мали б працювати безперервно.

Наразі Moxie може виробляти кисень майже в будь-який час марсіанського дня та року.

«Єдине, що ми не продемонстрували, — це робота на світанку чи в сутінках, коли температура суттєво змінюється. У нас є туз у рукаві, який дозволить нам це зробити. Щойно ми перевіримо це в лабораторії, ми зможемо досягти останньої віхи, щоб показати, що справді можемо працювати в будь-який час», — сказав головний дослідник місії Moxie в обсерваторії Хейстек Массачусетського технологічного інституту Майкл Гехт.

  • 26 серпня марсохід NASA Perseverance Mars знайшов на дні кратера Джезеро на Марсі вулканічні породи. Ця знахідка було цілковитою несподіванкою, оскільки передбачалося, що марсохід Perseverance приземлиться на осадові породи, які утворилися з мулу та детриту на стародавньому озері у кратері Джезеро приблизно 3,7 мільярда років тому.