У Латвії росіяни намагалися завадити знесенню радянських памʼятників. Пʼятьох затримали, їм загрожує депортація

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У латвійській столиці Ризі росіяни протестували проти знесення монументу визволителям Радянської Латвії та Риги від німецько-фашистських загарбників. Під час протестів поліцейські затримали пʼятьох людей, їм загрожує депортація.

Про це пише Delfi.

Акцію протесту організувала партія «Союз росіян Латвії», хоча міська дума Риги заборонила її проводити з міркувань безпеки. Однак люди все одно зібралися біля памʼятника.

Загалом на акцію зібралися близько 50 людей. Деякі прийшли з квітами, деякі з латвійськими прапорами. Більшість активістів стояла мирно, однак деякі люди починали сперечатися між собою.

Поліція закликала всіх присутніх розійтися, однак їх не послухали. Згодом правоохоронцям довелося розігнати акцію, пʼятьох людей затримали. Проти них порушили адміністративну справу за невиконання закону про мітинги.

Тим часом міністр закордонних справ країни Едгарс Рінкевічс підкреслив, що протестувальникам проти знесення памʼятників загрожуватиме депортація.

«Якщо будь-якого іноземця (незалежно від національності) буде викрито у незаконних та несанкціонованих діях під час демонтажу памʼятника у Парку Перемоги, його буде внесено до списку небажаних для Латвії осіб та видворено з країни», — зазначив він.

  • В Естонії з 16 серпня також почали демонтувати радянські памʼятники вздовж річки Нарва. З публічного простору прибирають також і танк у місті Нарва. Там 88% населення — росіяни, вони були проти перенесення танка. Задля безпеки правоохоронці закрили рух навколо памʼятників для транспорту та пішоходів.
  • 4 серпня уряд Естонії погодився якнайшвидше прибрати з публічного простору усі радянські памʼятники. Загалом в Естонії налічується від 200 до 400 таких памʼяток. Усі, хто має такі памʼятники на приватній території, можуть самі їх перемістити. Особливе питання — нарвський танк, який належить місту Нарва. Місцева спільнота росіян проти його перенесення. Але міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляанемец заявив, що танк вивезуть до 20 серпня.