Міністр Кулеба: Україну попереджали про можливе вторгнення росії з осені 2021 року

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україну попереджали про можливе вторгнення росії ще восени 2021 року. Але тоді західні партнери не надавали жодних доказів цього.

Про це він розповів в інтервʼю журналісту Дмитру Гордону.

Кулеба розповів, що перші «дзвіночки» вони почули ще в вересні 2021 року під час візиту до США разом із головою ОП Андрієм Єрмаком.

«Ми були з Андрієм на одній зустрічі із Держдепом, але не з державним секретарем: його не було того дня у Вашингтоні. І людина прийшла, сіла, ось як ви, так чашку кави поставила і каже: «Ну що, хлопці? Копайте траншеї». Ось так я вперше почув», — зазначив він.

За словами Кулеби, це сталося у вересні. Українська сторона тоді попросила дані та факти, на основі яких у США зробили такі висновки, але їх не надавали.

«Але в чому була проблема ранньої осені? Тобі кажуть «ми бачимо, що справа йде до війни», але після цього ставиться крапка, і жодної більше інформації тобі не надають», — пояснив міністр.

Він каже, що з того моменту росіяни максимально робили все, щоб спровокувати Україну на будь-які агресивні вчинки. Але українська сторона не піддавалася. Партнери теж радили цього не робити.

«А потім, коли вже настав жовтень, коли вже було більше інформації — то я собі прийняв. Я все проаналізував, зіставив — і вирішив, що війна буде. Але що це буде локальна війна: на Донбасі», — розповідає Кулеба.

  • Нагадаємо, 24 лютого російська армія почала повномасштабне вторгнення на територію України. Колони російських військових прорвали український кордон з боку Криму, окупованого Донбасу, Луганської, Харківської, Сумської та Чернігівської областей. Також частина російських військ зайшла і з території білорусі до Київської області.