Телескоп Gemini North зробив знімок двох галактик, які зливаються в одну. Така ж доля і у Чумацького Шляху

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Телескоп Gemini North, розташований на Гаваях, зробив знімок двох заплутаних галактик, які зрештою зіллються в одну через мільйони років. Імовірно, така сама доля чекає і на галактику Чумацький Шлях.

Про це повідомляє CNN.

Телескоп помітив спіральні галактики, що взаємодіють, на відстані близько 60 мільйонів світлових років у сузірʼї Діви. Галактична пара NGC 4567 і NGC 4568, також відома як галактики Метелика, тільки почала стикатися, оскільки гравітація притягує їх одну до одної. Через 500 мільйонів років дві космічні системи завершать своє злиття та сформують єдину еліптичну галактику.

На цій ранній стадії два галактичні центри перебувають на відстані 20 тисяч світлових років один від одного, і кожна галактика зберігає свою форму. У міру того як галактики стають заплутанішими, гравітаційні сили призведуть до інтенсивного зореутворення. Початкові структури галактик зміняться та спотворяться. Згодом вони «танцюватимуть» довкола одна одної колами, які ставатимуть дедалі меншими. Цей туго зациклений танець тягтиме і розтягуватиме довгі потоки газу та зірок, змішуючи дві галактики у форму сфери.

Після мільйонів років ця галактична заплутаність поглине або розсіє газ і пил, які необхідні для зореутворення, внаслідок чого сповільниться і зрештою припиниться.

Подібне галактичне злиття відбудеться і коли галактика Чумацький Шлях зрештою зіткнеться з галактикою Андромеди, нашим найбільшим та найближчим галактичним сусідом. Астрономи NASA використали дані телескопа Hubble у 2012 році, щоб передбачити, коли може статися лобове зіткнення між ними. За оцінками, ця подія відбудеться приблизно через 4—5 мільярдів років. Згідно з дослідженням, заснованим на даних космічного телескопа Hubble від 2020 року, просто зараз масивне гало, що оточує галактику Андромеди, фактично стикається з гало галактики Чумацький Шлях.

Цей сусід, який містить до трильйона зірок, схожий за розміром на нашу велику галактику і перебуває лише за 2,5 мільйона світлових років від нас. У астрономічних масштабах Андромеда настільки близька, що її можна побачити на осінньому небі — як нечіткий сигароподібний шматочок світла.

Вчені NASA заявили, що малоймовірно, що наша Сонячна система буде зруйнована, коли Чумацький Шлях та Андромеда зіллються, але Сонце може опинитися у новому регіоні галактики, а на нічному небі Землі можуть зʼявитися нові захоплюючі краєвиди.