На Галапагоські острови повернулися ігуани, які вимерли майже 200 років тому. Востаннє їх бачив Чарльз Дарвін

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Науковці успішно повернули на Галапагоські острови вид ігуан, який вимер майже 200 років тому.

Про це пише The Science Times.

Останнім, хто помітив галапагоську сухопутну ігуану в 1835 році, був Чарльз Дарвін. Коли в 1906 році на острови прибула експедиція з Каліфорнії, ігуан уже ніде не було.

У 2019 році фахівці з охорони природи випустили понад 3 тисячі наземних ігуан на острови. І наприкінці липня 2022 року охоронці парку та вчені під час прогулянки по острову помітили нових ящірок на різних життєвих стадіях.

На думку директора з охорони Галапагоського природоохоронного центру Хорхе Карріо, це може означати, що ігуани успішно розмножуються в новому середовищі.

Науковці вирішили повернути ігуан на острови, коли дослідили, як присутність ящірок виплине на місцеву екосистему.

Ці тварини, як і гігантські галапогоські черепахи, відіграють життєво важливу роль у підтримці загального балансу екосистеми. Ігуани є основними травоїдними тваринами на островах. Вони поширюють насіння рослин і допомагають відтворювати флору.

Фахівці вважають, що галапагоських наземних ігуан знищили інвазивні види, зокрема дикі свині, кози, коти й осли, яких завезли на острови мореплавці. Нові види завдали шкоди екосистемі острова — вони харчувалися рослинами, які слугували їжею іншим, а деякі — пожирали самих ігуан.

Тому експертам довелося звільнити острів від немісцевих тварин, перш ніж розпочати повернення ігуан. Для цього створили програму Galapagos Conservancy Project Isabela. Вона тривала 9 років і завершилася у 2006-му.