Генсек ООН: До ядерної війни може призвести один прорахунок

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що світ зіткнувся з ядерною небезпекою, небаченою з часів розпалу Холодної війни.

Про це повідомляє France24.

«Поки що нам надзвичайно щастило. Але удача — це не стратегія. І це також не захист від геополітичної напруженості, яка може перерости в ядерний конфлікт. Сьогодні від ядерного знищення людство відділяє один прорахунок, одне непорозуміння», — сказав Гутерреш на початку конференції країн-учасниць Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

За його словами, ця конференція є шансом зміцнити Договір і зробити його придатним для «тривожного світу навколо нас», посилаючись на війну росії в Україні, а також на напруженість на Корейському півострові та на Близькому Сході.

«Майже 13 тисяч одиниць ядерної зброї зараз зберігаються в арсеналах по всьому світу. Усе це в той час, коли ризики її розповсюдження зростають, а барʼєри для запобігання ескалації слабшають. Ліквідація ядерної зброї є єдиною гарантією, що вона ніколи не буде використана», — додав генсек ООН.

  • Президент США Джо Байден перед 10-ю конференцією з перегляду Договору про нерозповсюдження ядерної зброї заявив, що росія має продемонструвати, що вона готова відновити роботу з контролю над ядерними озброєннями зі Сполученими Штатами Америки.