Годинник Адольфа Гітлера, який продали на американському аукціоні, придбав єврей

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Аукціонний будинок Alexander Historical Auctions у штаті Меріленд заявив, що годинник Адольфа Гітлера придбав єврей. Після торгів будинок зіткнувся з різкою критикою через продаж нацистських речей.

Про це повідомляє The Times of Israel.

Годинник продали за $1,1 мільйона в перший день аукціону, а покупцем був європейський єврей, повідомив президент Alexander Historical Auctions Білл Панагопулос. Хто саме придбав годинник — невідомо. Панагопулос розповів, що йому та його родині погрожували розправою після торгів. Європейська єврейська асоціація була серед безлічі груп, які засудили продаж, заявивши, що передача предметів у приватні руки збагачує прихильників нацизму.

Однак Панагопулос сказав перед аукціоном, що ця критика недоречна: «Те, що ми продаємо, — це відчутний, реальний доказ того, що Гітлер і нацисти жили, а також переслідували та вбивали десятки мільйонів людей. Знищити чи якимось чином перешкодити показу чи захисту цих речей — злочин проти історії».

Покупці, за його словами, не є неонацистами, «які надто бідні та надто безглузді», щоб оцінити будь-який історичний матеріал.

Аукціони Alexander Historical Auctions і раніше критикували за готовність продавати нацистські памʼятні речі, чого багато аукціонних будинків уникають. У 2011 році, наприклад, компанія заявила, що ортодоксальний єврей-колекціонер купив щоденники, написані після Голокосту нацистським лікарем Йозефом Менгеле.

  • Годинник подарували Гітлеру в 1933 році, коли він став канцлером Німеччини. На ньому зображена свастика, ініціали AH — Adolf Hitler, а також дата його народження. Вважається, що годинник захопили французькі солдати в 1945 році, коли штурмували резиденцію Гітлера в Альпах. Після того його перепродували, доки він не потрапив на аукціон, який відбувся 29 липня.