Велика Британія запустила новий реєстр власності через вторгнення росії в Україну

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

У Великій Британії набув чинності новий реєстр власності, який покликаний зупинити відмивання грошей. Новий перелік зʼявився на тлі економічних санкцій у відповідь на повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Про це пише BBC.

Відтепер будь-яка іноземна компанія, яка бажає купити землю чи майно у Великій Британії, повинна буде розкрити справжніх власників. Тим, хто відмовиться розкрити імʼя свого справжнього власника, загрожує штраф у розмірі до £2500 на день або до пʼяти років увʼязнення. Бенефіціари або керівники мають бути зареєстровані протягом пів року.

Реєстр також поширюється на майно, куплене з січня 1999 року в Англії та Уельсі та з грудня 2014 року в Шотландії.

«Ми чітко заявили, що Велика Британія є місцем лише для законного бізнесу. І щоб гарантувати, що ми вільні від корумпованої еліти з підозрілим багатством, нам потрібно знати, хто чим володіє. Запустивши цей перший у своєму роді реєстр із шаленою швидкістю, ми відкриваємо завісу та розправляємося зі злочинцями, які намагаються приховати свої незаконно здобуті багатства», — заявив міністр бізнесу лорд Мартін Калланан.

  • Новий реєстр власності є частиною законопроєкту про економічну злочинність (прозорість і правозастосування), який прийняли у Великій Британії у відповідь на вторгнення росії в Україну. Цей урядовий законопроєкт офіційно внесли до Палати громад 1 березня 2022 року. Він пройшов обговорення і 7 березня надійшов до комітету Палати представників. Потім законопроєкт був офіційно внесений до Палати лордів 8 березня і обговорювався наступного дня. Законопроєкт надійшов до комітету та отримав королівську згоду 14 березня.