Держдеп США оголосив нагороду в $10 мільйонів за інформацію про «фабрику тролів» і «кухаря путіна» пригожина

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Державний департамент США оголосив нагороду в $10 мільйонів за інформацію про втручання в американські вибори російського бізнесмена, «кухаря путіна» євгена пригожина, його «Агентства інтернет-досліджень» («фабрика тролів») і повʼязаних з ними людей та організацій.

«Вони свідомо та навмисно вступили в змову, щоб завдати шкоди Сполученим Штатам шляхом порушення, перешкоджання та руйнування законних функцій держави через шахрайство й обман з метою втручання в політичні та виборчі процеси у США, включно з президентськими виборами 2016 року», — йдеться в повідомленні.

«Агентство інтернет-досліджень» — це російська організація, яка належить пригожину. Вона займається політичним втручанням, зокрема у вибори. Ще у 2014 році організація розпочала операції з втручання в політичну систему США, включно з президентськими виборами 2016 року, зі стратегічною метою посіяти розбрат. Організація працювала через кілька російських компаній, серед яких «Интернет Исследования», «МедиаСинтез», «ГлавСеть», «МиксИнфо», «Азимут» і «НовИнфо».

Крім «Агентства інтернет-досліджень», пригожин спонсорує найманців «ПВК Вагнера», які також воюють в Україні. Прізвисько «кухар путіна» він отримав через те, що займається організацією кремлівських обідів.

  • У лютому 2021 року ФБР оголосило пригожина в розшук за втручання у вибори і пропонувало винагороду у $250 тисяч. Тоді його компанія «Конкорд» опублікувала його адресу (місто Санкт-Петербург, набережна Лейтенанта Шмідта, будинок 7) і зажадала від ФБР винагороду.