Підвищення курсу гривні до долара вплине на зростання цін в Україні. Нацбанк дав прогноз

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Національному банку заявив, що корекція офіційного курсу гривні до долара на 25% (до 36,6 гривень) призведе до зростання цін в Україні на 2—3%. Частина підвищення буде за рахунок пального (0,6—0,8 відсоткових пунктів загального рівня інфляції).

Про це під час брифінгу в Національному банку розповів заступник голови регулятора Сергій Ніколайчук.

У НБУ вважають, що підвищення офіційного курсу впливатиме на динаміку інфляції досить помірно. Вищий офіційний курс означатиме, що імпортери купуватимуть валюту дорожче, а відтак закладатимуть це в кінцеві ціни товарів. Проте перенос від офіційного обмінного курсу буде не повним, заявив Ніколайчук, оскільки частково буде нівелюватися скороченням маржі імпортерів, а частково в ціни вже були закладені курсові очікування.

Ніколайчук додав, що підвищення курсу долара вже закладено в новий прогноз НБУ щодо зростання інфляції у 2022 році до 31%.

  • 21 липня Національний банк України скорегував офіційний курс гривні до долара США на 25% — до 36,56 грн/долар США. Регулятор пояснив, що це дасть змогу збільшити конкурентоспроможність українських виробників, зблизити курсові умови для різних груп бізнесу та населення та підтримати стійкість економіки в умовах війни.
  • На початку війни НБУ зафіксував курс гривні на рівні 29,25 грн за один долар США.