Бургомістр Берліну поспілкувалась із фальшивим мером Києва. Шахрай ставив підозрілі запитання, розпочато розслідування

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Бургомістр Берліну Франциска Ґіффай пів години спілкувалася по відеозвʼязку із шахраєм, який видава себе за мера Києва Віталія Кличка

Про це пише Tagesspiegel.

Розмова була погоджена ще на початку місяця і відбулася 24 червня. Її планували на 17:00, але о 18:45 канцелярія Сенату Берліну повідомила, що спілкування перервано. «Перебіг розмови та визначення теми викликали недовіру у берлінської сторони. Розмову було перервано передчасно», — заявили в канцелярії.

У канцелярії вважають, що Ґіффай спілкувалась із шахраєм. Судячи з усього, це був дипфейк. Речниця повідомила, що шахрай дізнавався про ситуацію в Берліні та ставив підозрілі запитання. Він розпитував про українських біженців і чи можуть вони отримувати соціальну допомогу обманним шляхом, а також про співпрацю влади Берліну в питанні відправки українських чоловіків на війну.

Наразі служба держбезпеки управління державної кримінальної поліції почала розслідування.

Сам Кличко підтвердив виданню Bild, що з Ґіффай він не говорив. Також він повідомив, що подібний інцидент стався у Мадриді. Там теж шахрай видавав себе за мера Києва.

Пізніше Кличко у своєму Telegram написав, що метою дзвінків головам Берліну та Мадриду було «розсварити» його з європейськими партнерами. Він закликав правоохоронців розслідувати цей інцидент.