Головний дипломат ЄС: Після війни доведеться навчитися співіснувати з росією

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховний представник Євросоюзу з закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що росія після вторгнення в Україну нікуди не зникне, і тому ЄС буде змушений навчитися співіснувати з рф.

Про це повідомляється на сайті ЄС.

Боррель вважає, що Європі потрібно визначити чіткий план контактів, які і під час війни продовжуються.

«Росія продовжить своє існування після мирних переговорів, і необхідно буде чітко визначити, як ми маємо з нею співіснувати. Це співіснування буде дуже складним після того, що росія зробила в Україні. Це вторгнення, ця агресія, це знищення України, ми все це щовечора бачили по телевізору, і я сам бачив на місцях. Але нам все одно доведеться намагатися співіснувати із росіянами на цьому континенті», — сказав Боррель.

Щодо контактів, він зазначив, що ЄС має продовжувати переговори з росією. Також він обережно підтримав заклик президента Франції Емманюеля Макрона «не принижувати» рф. «Це говорить не лише Макрон. Це вираження втілює реальність», — заявив Боррель.

  • 4 червня президент Франції Емманюель Макрон заявив, що дуже важливо, щоб росія не була принижена, аби можна було знайти дипломатичне рішення, щойно бойові дії в Україні припиняться. Україна заявила, що такими заявами Макрон принижує свою країну.
  • Згодом посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький запропонував країнам, які кажуть про «збереження обличчя» путіна, віддати росії свої території. «Озвучувалися думки, що треба рятувати чиєсь обличчя. То нехай віддають свій Бранденбург чи Піренеї», — сказав Ціхоцький.