Гроші в обмін на реформи: Єврокомісія представила план повоєнного відновлення України

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Європейська комісія представила новий механізм під назвою Rebuild Ukraine, який буде головним інструментом відновлення України після війни. Там наголошують, що для фінансової та гуманітарної підтримки і відновлення України потрібно багато зусиль міжнародної спільноти і ЄС готовий відігравати в цьому свою роль.

Про це пише пресслужба Єврокомісії.

У ЄС зазначають, що поки триває війна, оцінити точну кількість потрібних коштів неможливо. Але створювати відповідний механізм потрібно вже зараз. Зусилля з відновлення України будуть проводитися українською владою у тісній співпраці з ЄС та іншими сторонами, зокрема G7 та G20. Партнерства між окремими містами та регіонами в Україні та такими ж в Євросоюзі теж сприятимуть цьому та прискорять відновлення.

Очолювати платформу будуть спільно Єврокомісія та уряд України, які відповідатимуть за затвердження плану відновлення. Згідно з цим планом потім ЄС та інші партнери обиратимуть пріоритетні галузі та розроблятимуть конкретні проєкти. Водночас платформа координуватиме джерела фінансування та призначення коштів.

Фонд із грошима буде включений в бюджет ЄС, що дозволить Євросоюзу стежити за прозорістю та звітністю витрачених коштів. Особливий акцент під час виділення коштів буде зроблений на реформах щодо верховенства права і боротьби з корупцією, а інвестиції та відновлення будуть базуватися на нормах ЄС, що зробить Україну сильнішою та стійкішою, ніж до вторгнення рф.