Половина російських олігархів досі не під санкціями

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Половина з 20 найбагатших людей росії досі не потрапила під санкції через війну в Україні. Це дає можливість групі надбагатих і могутніх мільярдерів вільно діяти по всьому світу без будь яких обмежень.

Про це повідомляє Bloomberg.

Під санкції потрапили олігархи, які до початку війни мали статки не менше ніж на 200 мільярдів доларів. У той же час Великобританія та ЄС ввели санкції лише проти 10 найбагатших росіян, тоді як Сполучені Штати ввели санкції лише щодо чотирьох з них. У всіх трьох списках фігурують лише троє чоловіків, а четверо з п’яти найбагатших людей росії взагалі не потрапили під санкції.

Зараз під санкціями перебувають Олексій Мордашов, Алішер Усманов, Андрій Мельниченко, Віктор Вексельберг, Роман Абрамович, Герман Хан та кілька інших олігархів, тоді як принаймні 10 російських багатіїв не відчули жодних суттєвих обмежень.

Взагалі не потрапили під санкції Володимир Потанін (найбільший акціонер «Норільск Нікель»), Леонід Міхельсон (СЕО газової компанії «Новатек»), Володимир Лісін (голова ради директорів «Новолипецьк Сталь»),Вагіт Алекперов (голова нафтового гіганта «Лукойл»), Михайло Прохоров (засновник інвестгрупи «Онексім»), Дмитро Риболовлєв (акціонер Банку Кіпра та ФК «Монако»), В’ячеслав Кантор (власник хімкомпанії «Акрон»), Леонід Федун (віцепрезидент «Лукойлу»), Олександр Абрамов (співзасновник «Евраз») і Андрій Гурієв (засновник хімкомпанії «Фосагро»).

Загалом США заморозили активи 852 осіб, ЄС — 775, Британія — 982. У Мінфіні США пояснювали, що деякі бізнесмени змогли уникнути санкцій, бо їх не викрили на зв’язках із кремлем.