Зеленський вимагає реформувати міжнародні інституції через погрози росії застосувати ядерну зброю

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Володимир Зеленський під час виступу на Дельфійському форумі (Катар) заявив про необхідність повного реформування міжнародних інституцій через те, що росія погрожує світу ядерною зброєю і не несе за це покарання.

Він наголосив, що рф користується «привілеями» у міжнародних організаціях завдяки своєму ядерному статусу і вдається до шантажу.

«Несправедливість — це основа того, що Росія робить проти нас, проти України, користуючись своїми привілеями в міжнародних організаціях, а також страхом застосування ядерної зброї, страхом, який Росія навмисне постійно поширює, хизуючись тим, що може знищити ядерною зброєю той чи інший народ, а й взагалі життя на Землі. Зараз у світі серйозна дискусія на політичному рівні: що робити, якщо Росія застосує тактичну ядерну зброю або іншу зброю масового ураження, зокрема хімічну», — сказав президент.

Зеленський наголосив, що у 1990-х роках Україна віддала третій за потужністю ядерний арсенал і отримала за це письмові обіцянки безпеки, які зараз не діють. Тому, дивлячись на це, інші держави теж зроблять висновок, що і їм потрібна ядерна зброя, щоб вберегтися від нападу.

«Нам потрібна реальна реформа міжнародних інституцій, механізмів ООН, щоб гарантувати безпеку», — сказав Зеленський.