Глава МЗС Дмитро Кулеба: Україна та США ще минулого року змусили європейців підготувати санкції проти росії

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Україна та США ще наприкінці минулого року змусили європейські країни готувати санкції проти росії — тому 24 лютого, коли почалась війна, ЄС був готовий.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтервʼю «Українській правді», яке оприлюднили 18 березня.

«І тому, коли настав трагічний день 24 числа, вони були готові. Якщо пам’ятаєте, то ще в листопаді минулого року я сказав, що нам потрібен трирівневий комплексний пакет стримування росії. І одним із рівнів були санкції. Тобто завдяки тому, що ми почали цю роботу заздалегідь, станом на 24 число нам вже не треба було нічого розробляти. І в них не було вже більше аргументу: «Ну, почекайте, у нас процедури, нам треба подумати, порадитися». Воно вже все лежало на столі. І перші санкції полетіли, у принципі, в автоматичному режимі», — заявив Кулеба.

Найскладнішим питанням була платіжна система SWIFT і відключення російських банків від неї: «Якби ми діяли інструментами класичної дипломатії, то жодного відключення російських банків від SWIFT ми б не отримали».

Дмитро Кулеба розповів, що було два вирішальні моменти для отримання цього результату. Перший — включення президента Володимира Зеленського на саміт лідерів Європейського Союзу, де він сказав, що, можливо, вони востаннє бачать його живим. Другим моментом був недипломатичний крок — Кулеба на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС конкретно по прізвищах назвав тих, хто виступає проти відключення росії від SWIFT. «Отак ми пробили відключення російських банків від SWIFT», — додав Кулеба.