ЄС погодився прийняти Хорватію до Шенгенської зони. Країна зможе прибрати внутрішні кордони

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Європейський Союз погодився прийняти Хорватію до Шенгенської зони. Країна переконала ЄС, що зможе управляти зовнішніми кордонами усього блоку.

Про це пише пресслужба Ради ЄС.

Таким чином, на кордонах Хорватії з іншими країнами-членами ЄС можна буде прибрати прикордонний контроль. Натомість хорватські кордони фактично стануть кордонами Європейського Союзу.

Оцінка відповідності Хорватії умовам Шенгенської угоди тривала протягом 2016—2020 років. У 2019 році відповідна комісія вказала на певні недоліки, які хорватський уряд остаточно усунув у лютому 2021 року.

Хорватія наразі є останньою країною, яка приєдналася до ЄС — у 2013 році. Водночас Болгарія та Румунія, які приєдналися ще в 2007 році, досі не виконали необхідних умов та не приєдналися до Шенгену. Також цього не зробив і Кіпр.

Шенгенська зона передбачає повне скасування внутрішніх кордонів та спільні візові правила. До Шенгенської зони входять усі країни-члени ЄС, крім Румунії, Болгарії, Кіпру та Ірландії. Водночас у Шенгені також перебувають Ісландія, Швейцарія, Норвегія та Ліхтенштейн.