«Судно не заходило в чутливі зони». Генштаб спростував заяву ФСБ Росії про загрозу порушення Україною морських кордонів

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Генеральний штаб ООС спростував заяву Росії про те, що військовий корабель «Донбас» ВМС України йде в бік Керченської протоки, чим «створює загрозу безпеці мореплавання».

«Судно ВМС Збройних сил України «Донбас» не заходило в чутливі зони. Корабель виконує завдання у своїх територіальних водах. Наразі «Донбас» повертається на базу», — наголосили у прес-центрі ООС.

Міністр оборони України Олексій Резніков у коментарі LB.ua заявив, що Азовське море є акваторією спільного користування України та РФ, тому українські кораблі мають право перебувати там на законних підставах.

«Чергові інформаційні вкиди з боку Росії. Дуже дивно, що російські спецслужби побачили загрозу з боку пошуково-рятувального судна — судна без зброї, в той час як кораблі ФСБ постійно перебувають на відстані 2 кілометрів від Маріуполя та Бердянська. Російські кораблі озброєні гарматами 30 мм. Узагалі, Азовське море — це акваторія спільного користування, ми там перебуваємо на законних підставах. Те, що вони подають відстань у 18 миль (40 км) як небезпеку для них, говорить лише про чергові маніпуляції», — повідомив Резніков.

  • Корабель управління «Донбас» побудували у 1969 році. Після розподілу Чорноморського флоту СРСР його перейменували на «Краснодон», а у 2001 році — на «Донбас». Під час окупації Росією українського півострова Крим у 2014 році він опинився під російським контролем, але згодом Україна повернула його собі.