Перший концесійний проєкт: український порт «Ольвія» передали на 35 років в управління катарцям

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Український порт «Ольвія» віддали в концесійне управління на 35 років катарській компанії QTerminals. Це дозволить залучити 3,4 мільярда гривень інвестицій вже на першому етапі. Загалом за весь час сума очікуваних інвестицій становить 17 мільярдів гривень.

Про це пише Міністерство інфраструктури у своєму Facebook.

«Сьогодні ми залучаємо в порт «Ольвія» гарантовані інвестиції у розмірі 3,4 мільярда гривень. Майже половина з цих коштів буде спрямована на розбудову порту вже у найближчі три з половиною роки. Тепер один із найперспективніших портів країни отримає нову сучасну інфраструктуру. Угодою передбачено збереження робочих місць для працівників підприємства терміном на 6 років. Також залишається вимога про максимальне залучення для роботи в порту саме українських громадян», — зазначив міністр Олександр Кубраков.

Він розповів, що серед умов інвестування буде й розв’язання деяких транспортних проблем Миколаєва. Зокрема, за кошти катарців збудують новий тунель під залізницею у Корабельному районі міста.

Від 2 грудня компанія QTerminals повністю керуватиме портом і отримає в управління все майно двох українських державних підприємств.

  • 26 червня 2020 року в Україні уклали перший концесійний договір для Херсонського морського торгового порту. Новим власником стала компанія ТОВ «Рисоіл-Херсон».
  • 20 серпня того ж року Міністерство інфраструктури України підписало другий концесійний договір. Цього разу із катарською компанією QTerminals на передачу порту «Ольвія» в Миколаєві.