Бухгалтера «АрселорМіттал» підозрюють у завданні збитків на 2,2 мільярда гривень. У компанії відреагували

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Фіндиректору, головному бухгалтеру гірничо-металургійного комбінату «АрселорМіттал Кривий Ріг» повідомили про підозру у службовому підробленні та навмисному ухиленні від сплати податків (ч. 1 ст. 366 та ч. 3 ст. 212 КК), через що держбюджет зазнав збитків на понад 2,2 мільярда гривень.

Про це повідомляють Служба безпеки України й Офіс генерального прокурора.

За даними слідства, підозрюваний з травня 2017 року до квітня 2019-го вносив неправдиві відомості до декларації з рентної плати за користування надрами «Валявкинського» та «Новокриворізького» родовищ залізних руд. Крім цього, топменеджер з грудня 2014 року по березень 2019-го допомагав підприємству ухилятися від сплати рентної плати за користування надрами.

Суму збитків установила комплексна експертиза. Наразі вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу.

Реакція «АрселорМіттал»

У компанії заявили, що справу про неповну виплату рентної плати СБУ веде з жовтня 2020 року, але незрозуміло, чому податкову суперечку розслідує СБУ, а не Державна фіскальна служба. «АрселорМіттал» відкидає звинувачення СБУ.

«АрселорМіттал Кривий Ріг» оскаржила необґрунтовані звинувачення, які стали підставою для цієї кримінальної справи. Ще 4 листопада 2021 року Дніпропетровський окружний адміністративний суд ухвалив рішення на користь компанії, знявши всі звинувачення. Податкові органи мають 30 днів на оскарження рішення суду. Враховуючи, що наразі до компанії немає питань щодо цього спору, «АрселорМіттал Кривий Ріг» не може зрозуміти, на яких підставах відбувся сьогоднішній обшук», — сказано в заяві.

У компанії вказали, що переглянули свої процедури щодо сплати податків з урахуванням чинного закону, щоб привести їх у повну відповідність до підходу інших гірничодобувних підприємств. Також там зазначили, що після приватизації 16 років тому компанія неодноразово зверталася до уряду з проханням створити рівні умови для всіх підприємств, але впродовж кількох років продовжує стикатися зі звинуваченнями від правоохоронців.