Китай успішно запустив супутник, який тестуватиме технологію захисту від космічного сміття

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Китай успішно вивів на орбіту супутник Shijian-21. Він тестуватиме технологію запобігання утворенню космічного сміття в навколоземному просторі.

Про це пише агентство Сіньхуа.

«Супутник Shijian-21 був запущений о 9:27 за пекінським часом [04:27 за Києвом] ракетою-носієм Long March-3B і успішно вийшов на заплановану орбіту. Супутник буде в основному використовуватися для тестування і перевірки технологій запобігання утворенню космічного сміття», — говориться в повідомленні.

Цей запуск став 393-ю місією ракет-носіїв серії «Чанчжен». Деталі щодо самої технології відсутні. Західні ЗМІ звертають увагу, що засекречений характер місії може викликати занепокоєння. Зазначається, можливості для зближення й підʼєднання до іншого супутника для його дозаправки і ремонту (а це один із головних методів запобігання появі космічного сміття), якими володіє Shijian-21, можуть також використовуватися для виведення з ладу космічних кораблів противника.

  • У лютому 2019 року повідомлялося, що британські вчені з університету Суррею провели тестування супутника RemoveDebris, оснащеного спеціальним гарпуном, призначеним для збору сміття в космосі.
  • У квітні 2019 року NASA заявило, що випробування Індією протисупутникової ракети призвели до появи космічного сміття, що створює ризики для роботи людей у космосі.