У водах Антарктики знайшли хімікати, ртуть та нікотин. Науковці занепокоєні глобальним забрудненням океану

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Фахівці Національного антарктичного наукового центру оприлюднили результати дослідження факторів забруднення флори та фауни Антарктики, яка є найменш населеним та найчистішим регіоном на планеті.

Дослідники встановили, що хімічні забруднювальні речовини антропогенного походження (спричинені діяльністю людини) вже потрапили навіть у води Антарктики.

Директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий зазначив, що вміст накопичених забрудників змінюється залежно від місця організму в харчовому ланцюжку, адже під час поїдання забрудненої жертви хижак акумулює забрудники з її тканин.

Тому аналізи на вміст забруднювальних речовин проводилися в пробах морських істот різних трофічних рівнів: водоростей-макрофітів, морських зірок, морських їжаків, риб, тюленів-крабоїдів та пінгвінів. Загалом дослідники відібрали 14 проб.

Які ж забруднювальні речовини знайдені:

  • Ртуть — виявлені токсичні концентрації у більшості проб (8 з 14).

Ртуть є природним важким металом. Джерелами її розповсюдження є вулкани, лісові пожежі та спалення вугілля, торфу тощо на теплоелектростанціях. Наразі рівень ртуті в довкіллі зростає також через видобуток корисних копалин та викиди целюлозно-паперової промисловості. Найімовірніше, в Антарктиду ртуть потрапляє переважно з переносом атмосферних мас і випадає з опадами.

Цей елемент може вбудовуватися в організми морських жителів у формі метилртуті, яка є високотоксичною і може становити загрозу для людини за умови частого споживання морепродуктів.

  • Нові фосфороорганічні вогнетривкі речовини і пластифікатори.
  • Діоксини і пов’язані з ними речовини — знайдені у низьких (нешкідливих для здоров’я людини чи природи) концентраціях.
  • Антипірени — знайдені у всіх пробах.

Це такі речовини, які додаються до певних промислових товарів, щоб знизити ризик їхнього спалахування (просочування шин, пластикові контейнери для телевізорів та екранів комп’ютерів тощо).

  • 33 забрудники особливого занепокоєння.

Це новий тип забруднювальних речовин, які можуть мати негативні наслідки для довкілля чи здоров’я людини, але поки що не регулюються жодним законодавством.

Загалом рівень забруднення проб з Антарктики є нижчим, ніж у Європейських морях, оскільки на льодовому континенті немає постійного населення та промисловості.

«Але тривожним є сам факт їхньої наявності в такому віддаленому від людської діяльності регіоні. Якщо перелічені вище речовини знайдені навіть у Антарктиці, це значить, що вони поширюються без обмежень по всій планеті та становлять загрозу для всіх без винятку екосистем», — наголошують науковці.

Отримані в майже безлюдній Антарктиці дані є вагомим аргументом на користь спільних глобальних дій для виведення з виробництва чи заміни виявлених стійких біоакумулюючих хімічних речовин на більш «екологічні» альтернативи.