США повернулися до Ради ООН з прав людини. Три роки тому Трамп вивів країну з організації

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Генеральна асамблея ООН обрала 18 нових держав-членів до складу Ради ООН з прав людини, серед яких є і Сполучені Штати Америки. Так, після тривалої перерви США повернуться до роботи в органі.

Три роки тому, за правління Дональда Трампа, Вашингтон покинув Раду, бо тодішній президент розкритикував допоміжний орган Генасамблеї за упереджене ставлення до Ізраїлю і брак реформ.

«Сполучені Штати прагнуть просувати принциповий порядок денний Ради ООН з прав людини, заснований на глибокому переконанні в тому, що всі люди народжуються вільними і рівними у своїй гідності та правах», — написав у Twitter державний секретар США Ентоні Блінкен після голосування Генасамблеї.

Під час роботи в Раді ООН з прав людини Сполучені Штати працюватимуть над вирішенням проблем крайньої бідності в таких країнах, як Афганістан, Мʼянма, Китай, Ефіопія, Сирія і Ємен.

  • Рада ООН з прав людини складається з 47 держав-членів. Генасамблея щороку переобирає третину її складу. Кожна держава має право перебувати у складі Ради ООН з прав людини не більше, ніж два трирічні терміни поспіль. Україну переобрали до складу органу на другий термін у 2020 році. Рада працює над дотриманням прав людини у світі.