Нобелівську премію з літератури присудили письменнику з Танзанії

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Нобелівський комітет оголосив лауреата премії з літератури 2021 року. Ним став танзанійський письменник Абдулразак Гурна.

Нагороду йому вручили «за безкомпромісне і співчутливе проникнення у наслідки колоніалізму і долю біженців у прірві між культурами і континентами».

Гурна — автор книг «Памʼять про відʼїзд», «Шлях паломників», «Рай», «Захоплення тишею», «Останній подарунок», збірки оповідань «Моя мати жила на фермі в Африці» та інших творів.

Він народився на острові Занзібар в 1948 році у сімʼї мусульман арабського походження. У 1968 році, в звʼязку з антиарабськими настроями на Занзібарі, переїхав до Великої Британії, де продовжив навчання і живе й досі.

У 1982 році він захистив докторський ступінь в Кентському університеті у Великій Британії. У 1985 році став викладачем у цьому університеті та читав курс лекцій, присвячений постколоніальній літературі та творчості письменників діаспори.

Розмір Нобелівської премії у 2020 році збільшили у кожній номінації з 9 до 10 мільйонів шведських крон (в перерахунку це близько 980 тисяч євро).

Нобелівську премію з літератури у 2020 році вручили американській поетесі Луїзі Глюк «за її безпомилковий поетичний голос, який простою красою робить індивідуальний досвід універсальним».

  • 4 жовтня оголосили лауреатів Нобелівської премії з медицини та фізіології. Переможцями стали дослідники з США Девід Джуліус і Ардем Патапутян. Їм присудили премію за відкриття рецепторів температури і дотику.
  • 5 жовтня стали відомі лауреати з фізики. Нагороди удостоїлися Джорджіо Парізі, Клаус Хассельман і Сюкуро Манабе за «новаторський внесок в наше розуміння складних фізичних систем».
  • 6 жовтня лауреатами Нобелівської премії в галузі хімії 2021 року стали Бенджамін Ліст з Німеччини та Девід Макміллан зі США. Нагороду вони отримали за відкриття нових методів синтезу молекул.
  • 8 жовтня, в останній день «нобелівського тижня» в Осло назвуть лауреата премії миру. 11 жовтня в Стокгольмі також оголосять рішення про присудження премії в царині економіки.