У Білорусі ліквідували Гельсінський комітет. Це передостання незалежна правозахисна організація у країні

Автор:
Софія Ходєва
Дата:

Верховний суд Республіки Білорусь за позовом Міністерства юстиції ліквідував правозахисну організацію Білоруський Гельсінський комітет (БГК).

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Згідно з заявою Мін’юсту, під час парламентських виборів у жовтні 2004 року вони направляли спостерігачами на виборчі дільниці осіб, «які не були на той момент членами цього об’єднання». Крім цього, у заяві вказується, що комітет допустив грубе порушення податкового законодавства — невиплати у бюджет, і заборгованість досі не погасили.

Гарі Паханьянджла, заступник керівника Гельсінського комітету, який представляв організацію в суді, заявив, що БГК не згоден з доказами та підставами для позову, адже порушень у діяльності комітету не було.

Він додав, що комітет попросив перенести розгляд до завершення кримінальної справи, з якої взяли матеріали. Адже поки її не закриють, БГК не може надавати свої докази. Суд відмовився переносити засідання і 30 вересня ліквідував організацію.

Голова БГК Олег Гулак зауважив, що рішення про закриття комітету — політичне. Влада хотіла припинити роботу організацій, що зазнали тиску після виборів 2020 року. Гулак додав, що документи, які Мін’юст надає як докази, — підробка, і він їх насправді не підписував.

  • З середини липня по всій території Білорусі відбувається масова ліквідація недержавних організацій. Під загрозою опинилися десятки освітніх, правозахисних, благодійних, дослідницьких та інших установ. Представників затримали, у їхніх будинках та офісах провели обшуки, а на рахунки наклали арешт.
  • За даними правозахисного центру «Вясна», станом на 9 вересня в Білорусі з липня 2021 року ліквідували 135 недержавних організацій.
  • Остання незалежна неурядова організація у Республіці Білорусь із захисту свобод людини — «Правова ініціатива». Вона усе ще офіційно зареєстрована, але 5 жовтня очікується засідання щодо її ліквідації.