Омбудсмен Денісова заявила, що Росія незаконно утримує понад 120 українських політвʼязнів

Автор:
Софія Ходєва
Дата:

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на зустрічі з верховним комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Кайратом Абдрахмановим заявила, що Росія за політичними мотивами ув’язнила 121 громадянина України.

Про це повідомляє пресслужба омбудсмена.

«На сьогодні в ув’язненні перебуває 121 громадянин України, яких Росія незаконно позбавила волі за політичними мотивами, з них 86 — кримські татари. Вони зазнають репресій через релігійні переконання, піддаються жорстокому поводженню та катуванню», — зазначила Денісова.

Вона також вказала на випадки переслідування родичів людей, які мешкають на підконтрольній уряду території України.

«Сьогодні стало відомо про обшуки у матері українського добровольця і громадського активіста Станіслава Краснова в тимчасово окупованому Сімферополі. Їх було проведено з порушенням процесуальних прав, без залучення адвокатів. При цьому пошкоджено майно 74-річної жінки, а її саму безпідставно тримали у так званому «слідчому управлінні ФСБ» упродовж кількох годин», — навела приклад Денісова.

  • Кримськотатарський ресурсний центр 31 серпня повідомив про 230 політв’язнів в окупованому Росією Криму, з них 162 — кримські татари.
  • Президент Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради проєкт закону, який передбачає утворення Комісії з питань встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок агресії проти України для захисту політв’язнів.