Про «Залізній купол» говорити ще рано: Зеленський не підтвердив передачу Україні системи ПРО від США

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Президент України Володимир Зеленський заявив, що в ЗМІ звучали «сигнали» про підтримку США ракетної програми України, але поки рано говорити про надання системи «Залізний купол» (Iron Dome).

Про це він сказав у коментарі каналу «Дом».

«Ми зі ЗМІ чули, можна сказати, певні сигнали щодо підтримки ракетної програми України. Маю на увазі, що про «Залізний купол» рано ще говорити, але, тим не менш, ви чули ці сигнали та меседжі від США. Тому я думаю, що результати від нашої поїздки точно будуть і вони будуть серйозні», — сказав глава держави.

Він також зазначив, що очікує приїзду в Україну делегації США на чолі з міністром оборони Ллойдом Остіном.

Нагадаємо, 14 вересня видання Politico, посилаючись на власні джерела в Конгресі США, повідомило, що конгресмени прагнуть змусити адміністрацію президента США Джо Байдена продати або передати Україні нові системи протиповітряної та протиракетної оборони, зокрема Iron Dome. В Офісі президента України підтвердили можливе отримання системи «Залізний купол».

Утім, прессекретар Білого дому Дженніфер Псакі 15 вересня не змогла підтвердити інформацію про можливе отримання Україною від США системи «Залізний купол», але й не спростувала її.

  • Система «Залізний купол» від ізраїльської компанії Rafael і американської Raytheon зарекомендувала себе як одна з найефективніших у світі «вбивць» ракет малої дальності (від 4 до 70 км). Ізраїль з 2011 року цією системою успішно відбиває ракетні атаки з сектора Гази та Лівану. Однак система дорога в експлуатації — приблизна вартість запуску однієї ракети-перехоплювача $80 тисяч. Пуск 20 ракет всієї установки — $1,6 мільйона. Сама ж система коштує, за різними оцінками, від $50 до $170 мільйонів.