Опитування: Українці найкраще ставляться до Меркель і Байдена, Путіна ненавидять 68%

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Більша частина українців позитивно ставляться до низки західних лідерів держав, а найбільше — до канцлера Німеччини Ангели Меркель і президента США Джо Байдена.

Про це свідчать дані опитування групи «Рейтинг» за 2—4 вересня 2021 року.

Повністю позитивно до Меркель ставляться 30% опитаних, ще 43% — скоріше позитивно. До Байдена повністю позитивно ставляться 17% українців, а ще 47% — скоріше позитивно.

Також переважно позитивне ставлення і до президента Франції Еманнюеля Макрона та президента Польщі Анджея Дуди.

Водночас президент Росії Володимир Путін і самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко викликають переважно негативне ставлення.

До Лукашенка позитивно ставляться лише 34% опитаних, тоді як 37% відповіли, що ставляться до нього зовсім негативно, а 22% — скоріше негативно.

Що стосується Путіна, то до нього позитивно ставляться лише 15% українців. 68% опитаних відповіли, що ставляться до нього зовсім негативно, а ще 12% — скоріше негативно.

50% опитаних відповіли, що знають про будівництво російського газопроводу «Північний потік — 2» з Росії до Німеччини, ще 31% — щось про це чули. Ще 41% опитаних заявляють, що Україна не мала можливості зупинити будівництво труби, тоді як 26% вважають винними в цьому і Петра Порошенка, і Володимира Зеленського, а 20% — лише Петра Порошенка.

Аудиторія: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews — телефонні інтервʼю з використанням компʼютера). На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибіркова сукупність: 2 500 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95 не перевищує 2,0%.