Росія знову збирається долучити до ТКГ «експертку» бойовиків Пирогову. Україна називає це спробою зірвати консультації

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Російська делегація у Тристоронній контактній групі щодо Донбасу за менш ніж добу до початку засідання повідомила, що залучила до роботи Майю Пирогову — в Україні її засудили за терористичну діяльність. Українська делегація розглядає це як свідому спробу зірвати консультації і заявляє, що не буде проводити засідання із терористами.

Про це українська делегація повідомила у Facebook у середу, 25 серпня.

Україна наголошує, що у такий спосіб російська делегація намагається перекласти свою відповідальність за зрив обміну особами, що утримуються у зв’язку із конфліктом та розблокування роботи КПВВ зі сторони бойовиків. Українська делегація зазначає, що спроби розпочати перемовини із Пироговою у складі делегації є марними.

Росіяни не вперше залучають до перемовин щодо Донбасу Майю Пирогову. Україна відмовляється від таких перемовин і вимагає від ОБСЄ виключити її зі складу делегації. У 2018 році суд у Чернівцях заочно засудив Пирогову до 10 років позбавлення волі за створення терористичної організації «ДНР». Бойовики називають її журналістом, блогером і волонтером. Свого часу Пирогова керувала «міністерством інформаційної політики ДНР».

  • Упродовж останнього часу на Донбасі зросла кількість порушень режиму припинення вогню та погіршилася ситуація з безпекою на ділянках розведення сил і засобів. Спеціальний представник чинного голови ОБСЄ в Україні та в ТКГ посол Гайді Грау також представила двох нових координаторів робочих груп ТКГ: Сільві-Аньєс Берману працюватиме в політичній робочій групі; Шарлотта Реландер — у гуманітарній робочій групі.