Меркель хоче провести саміт «нормандського формату» на найвищому політичному рівні

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що хоче провести зустріч у «нормандському форматі» на рівні президентів.

Про це вона повідомила на пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським у Києві.

«Я хотіла б також провести зустріч іще раз на рівні президентів, на найвищому політичному рівні, й запросити і російського, і французького, і українського президентів. Для цього ми зможемо розробити хороший порядок денний», — сказала Меркель.

Втім вона закликала не відкидати «мінський формат», оскільки він має бути використаний попри те, що призвів «до незадовільного стану».

«Я підтримую цей формат, бо ним можна скористатись як майданчиком для перемовин, хоча баланс незадовільний. Я про це чесно кажу», — наголосила канцлер Німеччини, відповідаючи на питання щодо проблеми реалізації Мінських домовленостей.

Володимир Зеленський наголосив, що Україна, Німеччина та Франція повинні мати консолідовану позицію щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

  • 16 березня 2014 року на території українського Криму відбувся невизнаний міжнародною спільнотою так званий «референдум про статус півострова». Президент Росії Володимир Путін 18 березня 2014 року одноосібно оголосив про «включення Криму до складу РФ». Відтак Росія анексувала українську територію.
  • Після російської окупації Криму на Донбасі розпочався збройний конфлікт. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».