В Італії затримали 70-річну керівницю мафіозного клану «Каморра»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

В Італії в місті Неаполь 7 серпня затримали керівницю злочинного синдикату — 70-річну Марію Ліччарді. Поліція вважає, що вона фактично керувала одним з найвпливовіших кланів «Каморра».

Про це повідомляє газета Il Messagero.

Її затримали в аеропорту Чампіно в Римі, коли вона реєструвала багаж на рейс до Іспанії. Ліччарді звинувачують у керуванні мафіозним кланом, вимаганні, отриманні незаконних прибутків та оборудках з аукціонами.

«Вона і оком не моргнула, коли поліцейські заблокували її та вручили ордер, підписаний прокуратурою Неаполя», — розповіли журналісти.

: picture-alliance / dpa/dpaweb | Ciro_Fusco

У Ліччарді було прізвисько «Пікчірелла» (Крихітка) через мініатюрну статуру. Вона була одним з переможців у тривалій ворожнечі між альянсами кланів, через яку Неаполь на початку 2000-х років майже щодня був усіяний трупами. Також за її керівництва організація почала торгувати людьми.

Уперше Ліччарді заарештували у 2001 році неподалік від Неаполя. Вона була в переліку 30 найрозшукуваніших в Італії осіб, які переховуються від правосуддя. Ліччарді відбула термін за злочини, повʼязані з мафією, її звільнили з вʼязниці у 2009 році.

Прокурори Неаполя в інтервʼю Associated Press у 2009 році назвали Ліччарді справжньою хрещеною матірʼю синдикату «Каморра». За словами прокуратури, її брат був босом клану, а вона ухвалювала рішення від його імені.

Клан «Каморра» складається приблизно з 4 500 людей. Їхня головна сфера діяльності — наркотики. Члени банди відрізняються крайньою жорстокістю. Також вони займаються здирництвом грошей з будівельних фірм, компаній, що займаються захороненням токсичних відходів, і виробників одягу. У структурі кланів «Каморри» традиційно важливу роль відіграють жінки — вони виконують роботу курʼєрів і «бухгалтерів», які видають гроші членам клану.

  • В Італії почався один з найбільших в її історії судових процесів над представниками мафії. На лаві підсудних — понад 320 обвинувачених у вимаганні, незаконному обігу наркотиків і крадіжках. Справа стосується клану «Ндрангета».
  • В Італії найбільш активними та небезпечними є три мафіозні групи: калабрійська «Ндрангета», сицилійська «Коза ностра» та неаполітанська «Каморра». Саме «Ндрангету» зараз називають найсильнішим угрупованням, що займається перевезенням наркотиків з Латинської Америки, однак її вплив падає через масштабні кримінальні справи та збільшення кількості інформаторів усередині групи.