Заборона на продаж паливних авто і створення спецфонду: у ЄС презентували план зі збереження клімату

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Європейська комісія презентувала план з досягнення так званої кліматичної нейтральності до 2050 року. Також там хочуть до 2035 року скоротити викиди парникових газів на 55%.

Про це пише пресслужба Єврокомісії.

Основна мета цього плану — збільшити ціну використання палива, зокрема й в автомобілях. Це означає, що буде багато змін у звичному використанні транспорту, опаленні житла, виробництва тощо.

Одна із найголовніших змін — заборона на продаж нових автомобілів, що працюють на паливі та дизелі з 2035 року. Також ЄК планує заохочувати компанії та домогосподарства використовувати енергію з відновлювальних джерел.

Країни ЄС планують до 2030 року скоротити викиди щонайменше на 310 мільйонів тон вуглекислого газу. Натомість вони планують збільшувати виробництво кисню, висадивши в усій Європі до 2030 року близько трьох мільярдів дерев.

Важливим елементом стане і скорочення енергоспоживання. Для цього державний сектор зобов’язується щороку оновлювати 3% своїх будівель, щоб робити їх енергоефективними.

Окремо в ЄС створять спеціальний фонд, щоб допомагати найбіднішим верствам населення, які можуть серйозно постраждати від підвищення вартості пального та інших товарів.

«Наша нинішня економіка, що живе на викопному паливі, уже вичерпала себе. Ми знаємо, що повинні перейти до нової моделі, де головним рушієм є інновації. Ми перший континент, що пропонує комплексну архітектуру для досягнення кліматичних цілей. Вона поєднує заходи зі зменшення виходів, охорони довкілля, з урахуванням соціального балансу і робочих місць», — зазначила очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.