Time: Засновник американської Blackwater Ерік Прінс хотів створити в Україні ПВК і збудувати завод з виробництва боєприпасів

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Засновник найвідомішої американської приватної військової компанії Academi (раніше Blackwater) Ерік Прінс хотів створити в Україні власну ПВК, а також збудувати завод з виробництва боєприпасів і об’єднати в один консорціум авіаційні та аерокосмічні підприємства.

Про це пише видання Time з посиланням на сім різних джерел, які спілкувалися з Прінсом або чули про його плани.

Відповідні ідеї у Прінса з’явилися у 2020 році. Загалом план передбачав інвестиції на $10 мільярдів.

Прінс хотів заснувати в Україні приватну військову компанію, куди б набирав ветеранів війни на Донбасі. Також він планував збудувати завод з виробництва боєприпасів і створити консорціум аерокосмічних та авіаційних підприємств. Прінс запевняв, що цей консорціум міг би стати конкурентом Boeing і Airbus. Зокрема, однією з його ідей було взяти під контроль підприємство «Мотор Січ».

Для цього він почав шукати виходи на українську владу, зокрема зустрівся з радником президента Ігорем Новіковим. Але його плани не були реалізовані, тому що в Україні викликали занепокоєння пов’язані з Росією люди, з якими контактував Прінс.

Перший — екснардеп Андрій Артеменко, який у 2017 році передав раднику президента США Майклу Флінну план щодо нормалізації відносин між Україною і Росією. У ньому пропонувалося провести Всеукраїнський референдум про передачу Криму РФ в оренду на термін від 50 до 100 років. План передбачав виведення російських військ з території України. За це проти Артеменка в Україні порушили справу про державну зраду.

Другий — чинний нардеп Андрій Деркач. Проти нього Мінфін США запровадив санкції та відкрито називає його агентом Росії.

  • Academi, до лютого 2009 року відоме як Blackwater, — американське охоронне підприємство (приватна військова компанія), засноване в 1997 році Еріком Прінсом і Елом Кларком. Підприємство має велику кількість підрозділів. Academi наразі є найбільшою приватною військовою компанією. Основні прибутки отримує від участі у військових конфліктах, близько 90% виручки становлять урядові замовлення. Бійці ПВК брали участь у війні в Афганістані. Blackwater наймали для усунення наслідків урагану «Катріна». Також замовниками є приватні особи, нафтовидобувні та страхові компанії.