Мінʼюст пояснив процедуру автоматичного списання боргів: рахунки арештують тільки після рішення суду

Автор:
Софія Телішевська
Дата:
Мінʼюст пояснив процедуру автоматичного списання боргів: рахунки арештують тільки після рішення суду

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

У разі боргу за житлово-комунальні послуги чи несплати штрафу за перевищення швидкості кошти на банківському рахунку порушника можуть арештувати. Однак про автоматичне списання коштів не йдеться.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства юстиції.

Тобто, наказ № 1061/5 дозволив внести технічні зміни у взаємодію виконавців із банками за допомогою Автоматизованої системи виконавчого провадження (АСВП) — їм дозволили взаємодіяти в електронному вигляді, а не тільки через пошту.

«Уявімо, що хтось не сплатив штраф за порушення правил дорожнього руху або комунальні послуги, чи заборгував вам кошти (зокрема, аліменти на утримання дитини чи заробітну плату). Цей факт спочатку має підтвердити суд або інший орган. Якщо після цього боржник так і не повертає кошти — до справи береться Державна виконавча служба або приватні виконавці. Вони, зокрема, можуть арештувати кошти на банківських рахунках боржника», — пояснюють у Мінʼюсті.

Відтак спростили саме процедуру комунікації між виконавцями та банками.

Після того як програмне забезпечення повноцінно запрацює, банки повідомлятимуть в електронному режимі не лише факт наявності банківських рахунків у боржника, а і їх номери та суми залишків на них. Тобто, з’явиться можливість накладати арешт винятково на один рахунок боржника в одному банку, а не на всі його рахунки в різних банківських установах, як це відбувається наразі.

Коштами на інших рахунках їх власник може розпоряджатися без обмежень. Однак усе це відбуватиметься тільки, якщо відкрито виконавче провадження.