Обвинувачений у розгоні запорізького Майдану ексголова обласного МВС повернувся в Україну. Його зняли з розшуку

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Обвинувачений у розгоні запорізького Євромайдану ексголова обласного управління МВС Володимир Серба повернувся в Україну. 1 липня він зʼявився на засідання Жовтневого районного суду.

Як повідомляє «Радіо Свобода», Сербу зняли з розшуку, в якому він був із 2015 року.

Суд відпустив Сербу під особисте зобовʼязання — він має перебувати за адресою проживання своєї сестри у Дружківці (Донецька область).

Адвокати потерпілих заявили, що оскаржать рішення, і подали запити до СБУ та прокуратуриу про причини зняття Серби з розшуку.

Як зазначає Адвокатська дорадча група, Серба на суді пояснив причини своєї неявки — він не знав, що в розшуку. Про це він дізнався в березні 2020 року, але не прийшов до суду через острах підхопити коронавірус. Його адвокат не ходив на засідання, оскільки нібито хворів. Сам Серба з 2015 року перебував у Ростові-на-Дону.

  • Володимир Серба звинувачується в скоєнні масових заворушень, узлочині, скоєному групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією, і в перевищенні влади або службових повноважень під час розгону мітингувальників під Запорізькою ОДА 26 січня 2014 року.
  • Тоді силовики затримали близько 50 активістів і побили понад 100 людей.
  • У справі Серби також проходять колишній голова Запорізької ОДА Олександр Пеклушенко (був знайдений мертвим у березні 2014 роки) і ексголова Запорізької облради Віктор Межейко (у 2015 році отримав 5 років умовно).